Numarul 49 / mai 2016

Depolitizarea economiei politice: SUA vs zona euro

ionut.balanIonut BALAN – bloguluibalan.ro

Presedintele Fed Minneapolis, Neel Kashkari, spunea recent ca se infiinteaza noi locuri de munca in Statele Unite, dar ramane de vazut daca inflatia si cresterea economica se vor plasa in jurul nivelului de 2%. In aprilie, s-au infiintat 160.000 de joburi, mai multe decat se astepta presedintele Fed, Janet Yellen, ce a indicat nivelul de pana in 100.000 ca fiind suficient, dar asta se pare ca nu permite neaparat incadrarea in obiective. De aceea, Kashkari sugereaza ca ar fi potrivita o politica monetara acomodativa. Fed sa vada mai intai ceea ce se intampla si abia apoi sa ia o decizie in privinta dobanzii-cheie. El induce, practic, cam aceeasi idee vehiculata pe acest blog, ca desi se creeaza locuri de munca, impactul in cresterea PIB si inflatie este sub cel asteptat, fiindca regruparea fortei de munca se face in ramuri ce genereaza valoare adaugata redusa.

Diferenta dintre gandirea critica si gandirea competitiva, partea I

Stefan Alexandrescu

Stefan ALEXANDRESCU

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

Gandirea critica este vazuta ca o calitate, cel mai cautat mod de gandire in procesul educativ.

Gandirea competitiva este de asemenea apreciata, mai ales in cadrele economiei si culturii.

Chiar daca gandirea critica si gandirea competitiva pot merge mana in mana, nu depind una de cealalta si nici nu pot fi considerate ca fiind una mai buna decat cealalta. Exista o uriasa greseala de interpretare a acestor cuvinte in modalitatea de gandire a celor care folosesc aceste concepte.

Unii ar putea asocia gandirea competitiva cu darwinismul social, dar de fapt conceptul il precede pe Darwin, deci asocierea competitivitatii cu o regula naturala care se aplica tuturor oamenilor, reprezinta o greseala uriasa. Si totusi, care sunt scopurile competitiei?

 

Impactul schimbarii CEO si a actionarului majoritar in cazul Bancii Comerciale Carpatica

B.CapraruBogdan CAPRARU – redactor sef
In ultimii ani, unele banci din sistemul bancar romanesc au inregistrat restructurari nu doar din perspectiva bilanturilor si a imbunatatirii indica -torilor financiari, ci si a conducerii executive si chiar a actionarilor. Din cele 36 de institutii de credit din Romania, doar trei sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti, fiind sub lupa pietei de capital autohtone – Banca Transilvania, Banca Romana pentru Dezvoltare si Banca Comerciala Carpatica. Cea de-a patra este Erste Bank, banca mama din Austria a Bancii Comerciale Romane.

Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 25

fa51f1fbfaEchipa SSIF Broker

Piata mondiala de capital – partea VII

Fluxul de bani care circula pe burse are o caracteristica esentiala si anume aceea ca este in principiu unul finit. Pietele de capital nu pot creste insa in mod continuu fara ca masa monetara sa se largeasca iar creditul bancar este principalul mijloc prin care acest lucru se poate intampla. Daca nu ar fi acest credit inflationar, fondurile disponibile pentru achizitiile de instrumente financiare ar fi epuizate foarte repede deoarece alocarea economiilor este ineficienta. Principala legatura dintre economie si piata de capital este aceea ca o majorare a masei monetare si a creditarii are efect pozitiv atat asupra PIB-ului cat si asupra pietei de capital.

Studiu RE/MAX: 80% dintre europenii care si-au achizitionat o locuinta sunt multumiti de alegerea facuta

Razvan Cuc, Director Regional REMAX Romania1Piata imobiliara este in crestere la nivel european, tot mai multe persoane optand pentru o investitie intr-o proprietate. Astfel, potrivit unei analize realizate in tarile din Europa de catre  RE/MAX Europe, 80% dintre proaspetii proprietari de apartamente si case la nivel european considera ca au luat decizia cea mai buna.

Dezvoltarea profesionala in industria SSC – Drumul catre performanta

Logo CimaCIMA, liderul mondial al organizatiilor de management contabil, impreuna cu The Hacket Group organizeaza joi, 16 iunie 2016, incepand cu ora 09:30, conferinta “Dezvoltarea profesionala in industria SSC – Drumul catre performanta“, in incinta hotelului Radisson Blu, Bucuresti.

ROMANIAN OUTSOURCING AWARDS FOR EXCELLENCE

Romanian Outsourcing Awards winnersPlatforma online Outsourcing Today si The Diplomat – Bucharest a organizat pe  26 mai, Hotel Hilton Bucuresti, cea de-a doua editie a  Romanian Outsourcing Awards for Excellence, 2016, eveniment dedicat performatei in serviciile profesionale de externalizare din Romania.

Cetatenii romani aleg creditele nebancare datorita comoditatii, vitezei si disponibilitatii

chart02Pentru a determina populatia Romaniei sa constientizeze diversele probleme legate de sectorul imprumuturilor bancare, dar si pentru a afla de ce multi dintre consumatori prefera creditele de nevoi personale si imprumuturile rapide, portalul de sfaturi financiare si de comparare credite online, Imprumuturi24.com, a efectuat un sondaj in luna Mai a acestui an.