Numarul 47 / martie 2016

Nu bancile au dublat pretul imobilelor

ionut.balanIonut BALAN

Oare legea darii in plata, in forma in care se vehiculeaza acum ar putea fi adoptata in Statele Unite? Pai, acolo exista deja asa ceva, dar care constituie o optiune ce este scrisa de la bun inceput intr-un  contract, reprezinta un risc remunerat suplimentar si nu actioneaza retroactiv. Iar in UE si Rusia n-am auzit sa se pomeneasca de o asemenea initiativa, in forma propusa la noi.

Ce ne aduce nou 2016 din punct de vedere vamal? Interviu cu Mihai Petre, Deloitte Romania

Mihai Petre, Senior Manager, DeloitteInterviu realizat de BusinessMark

In data de 29 Decembrie 2015 au fost publicate in Jurnalul Oficial normele delegate si normele de implementare ale Noului Cod Vamal al Uniunii Europene. Pe baza acestora, autoritatile vamale din toate Statele Membre si operatorii economici se vor pregati pentru derularea operatiunilor in noile conditii din 1 mai 2016.

Mihai Petre, Senior Manager servicii fiscale, Deloitte Romania, ne-a acordat un interviu in cadrul caruia ne-a oferit o serie de lamuriri asupra acestui subiect.

Ucraina 2016: unde este statul?

poloese stepurkoAbel POLESE si Tetiana STEPURKO

Exista vreo cale de a dezvolta o tara in care nu exista practic deloc incredere in stat? Daca cineva crede ca da, va rog sa ne anuntati si pe noi.

Cercetand Ucraina de-a lungul anilor, am intalnit de multe ori rapoarte care prezinta un nivel scazut de incredere in institutiile statului precum si lipsa unui dialog intre stat si cetatenii sai. Trecerea anilor si numeroasele “revolutii” ne-au determinat sa realizam un studiu privitor la gradul de incredere in institutiile ucrainene. Rezultatele au fost uimitoare si dincolo de asteptarile noastre, insa nu neaparat intr-o maniera pozitiva. Pe langa faptul ca 84% dintre ucraineni nu par sa creada ca statul actioneaza in interesul lor, ca indivizi, un procent de 79% dintre acestia considera, de asemenea, ca guvernul nu face nimic pozitiv pentru tara lor.

Evaluarea la 360 de grade pentru branding personal

Stefan AlexandrescuStefan ALEXANDRESCU

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

Motto:

“Doar daca sti cine esti nu vei fi vulnerabil la ceea ce spun altii.”

Dr. Phil McGraw

In acest articol, scriu pe scurt despre o metodologie de investigare a imaginii personale pe care cineva interesat de brandul sau personal o poate folosi pentru a reusi sa se cunoasca mai bine si sa-si identifice, in scopuri promotionale, punctele forte si punctele slabe. Folosesc acest proces de 10 ani si atat eu, cat si clientii mei in consultanta si training s-au bucurat de rezultatele lui, care pot fi obtinute prin efort perseverent.

Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 23

fa51f1fbfaEchipa SSIF Broker

Piata mondiala de capital – partea V

Obiectivul bancilor centrale este adoptarea unei politici monetare care sa aduca crestere economica, de exemplu maximizarea ratei de ocupare a populatiei sau combaterea inflatiei. Daca ne uitam insa la politica monetara adoptata de Banca Japoniei sau FED-ul american, s-ar parea ca aceste institutii controleaza si evolutia pietelor de capital, fie ca doresc acest lucru fie ca nu. Ca si element de sustinere al acestei teorii avem tranzactia carry trade pe perechea valutara dolar american/yen japonez. Tranzactia carry semnifica ca un investitor se imprumuta la o dobanda scazuta intr-o tara si apoi cumpara in alta tara un instrument financiar cu o dobanda mai mare decat cea a imprumutului.

Abordati investitiile in mod alternativ!

minighid-investitii-alternative-ben-stein-phil-demuth-carti-mici-profituri-mari-editura-publicaBogdan CAPRARU

Ultima carte aparuta in colectia Carti mici, Profituri mari a Editurii Publica, ingrijita si sprijinita de Erste Asset Management , deschide noi orizonturi investitionale cititorului. In partea de inceput a cartii, autorii explica filozofia investitiilor alternative, criticand totodata teoria pietelor eficiente. Ei aduc in discutii ideea de diversificare a portofoliilor, scotand in evidenta capcanele in care putem intra, crezand ca ne diversificam plasamentele. Astfel, ei vin si ne prezinta principalele instrumente care ar trebui sa le folosim atunci cand vrem sa diversificam un portofoliu. Mai mult, dedica capitole intregi exemplelor de investitii alternative, subliniind care sunt viabile si care nu. Astfel, ei nu incurajeaza investitiile in obiecte de arta si colectie, fondurile de investitii de tip “buy/write”, produsele structurate, fondurle 130/30, aurul. In schimb incurajeaza contractele pe marfuri, pe pietele futures, proprietatile imobiliare si fondurile de investitii de tip REITs. Sunt unele criptice pentru tine? Nu-i nimic, vei afla despre ele din “Minighid de investitii alternative: Culege recompense indraznind sa fii diferit”!

Istoria se poate oricand repeta!

lt_coperta_ceo_john_brooks-aventuri-1Bogdan CAPRARU

Cartea lui John Brooks – “Aventuri din lumea afacerilor. Povesti de succes si esecuri rasunatoare de pe Wall Street” e o culegere de istorioare incitante despre afaceri. Insa nu este una oarecare! Ea cuprinde laoalalta 12 istorisiri despre momente memorabile din economia americana. Ne arata ascensiunea unor companii celebre, dar si momentele mai dificile prin care unele au trecut. Ne vorbeste despre bursa, pietele valutare, cresterea unor branduri, conflicte de interese in afaceri, banci centrale, politici fiscale, industria auto, firme de brokeraj, lanturi de supermarket, adunari generale ale actionarilor in cadrul marilor companii si drepturile micilor investitori.

Studiu RE/MAX: Pentru a cumpara o casa, europenii vizioneaza in medie sapte proprietati in doua luni

Razvan Cuc, Director Regional REMAX Romania1Europenii nu aloca foarte mult timp cautarii unei locuinte si, in medie, vizioneaza sapte case pentru a lua o decize, potrivit unei analize realizate in tarile din Europa de catre  RE/MAX Europe, lider mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment.

Real Estate & Construction Forum la a doua editie

DSC_7498In data de 30 martie 2016, la Hotel Radisson Blu din Bucuresti, a avut loc cea de-a doua editie a evenimentului Real Estate & Construction Forum”.

In cadrul conferintei, cei mai buni specialisti in domeniu au analizat piata de real estate, perspectivele pentru anul 2016, noile tendinte in dezvoltarea imobiliara, piata de office si retail, evolutia preturilor si optiunile de finantare pentru proiectele imobiliare.

“Automatizarea” reprezinta cheia pentru eficientizarea proceselor vamale

Noul Cod Vamal (2)Deloitte si BusinessMark Event Management au organizat pe 31 martie 2016, la Hotel Intercontinental Bucuresti conferinta cu tema “Noul Cod Vamal al Uniunii Europene.

Pe 29 Decembrie 2015 au fost publicate in Jurnalul Oficial normele delegate si normele de implementare ale Noului Cod Vamal al Uniunii Europene. Pe baza acestora, autoritatile vamale din toate Statele Membre si operatorii economici se vor pregati pentru derularea operatiunilor in noile conditii din 1 mai 2016.

Radu Gratian Ghetea: bancile vor cauta solutii de nisa pentru acordarea de credite

ROMANIAN FINANCIAL CONF (3)BusinessMark, cu sprijinul Asociatiei Romane a Bancilor, UNSAR si al ALB Romania, a organizat cea de-a treia editie a ROMANIAN FINANCIAL CONFERENCE, eveniment care a avut loc pe 5 aprilie 2016, la Hotel Radisson Blu din Bucuresti.

Speakeri invitati: Radu Gratian Ghetea, Presedinte CEC Bank, Presedinte de onoare Asociatia Romana a Bancilor, Theodor-Cornel Stanescu, Director General Adjunct Marfin Bank, Florin Danescu, Presedintele Executiv, Asociatia Romana a Bancilor, Rodica Tuchila, Director, Asociatia Romana a Bancilor, moderator: Gabriela Folcut, Presedinte Comisia de comunicare, Asociatia Romana a Bancilor.